corners

Wherever the past, the present and the future takes me, this is my corner...

Sjukvård

Publicerad 2012-09-01 13:53:35 i Allmänt,

Jag har det senaste året besökt gynläkaren i Nynäshamn ett antal gånger. Besöket har varje gång kostat 350 kronor. För en vecka sedan betalade jag 80 kronor för att operera mitt knä.
 
Båda dessa besök har varit hos någon slags specialistläkare. Det brukar ju vara så att man betalar mest vid första besöket hos specialist och sedan kostar återbesök mindre. De besök jag har gjort hos gynekologen har varit återbesök som har varit nödvändiga i och med att jag har haft cellförändringar och opererat bort dessa. Det besök jag gjorde för några veckor sedan var en slags efterkontroll där nya cellprover togs för att se om allt var borta.
 
I maj gjorde jag ett nybesök på Ortopediska huset. Jag kommer inte ihåg vad jag betalade men jag tror inte att det var mer än 300 kronor och nu fick jag alltså betala 80 kronor. Jag antar att mitt återbesök om 6 veckor inte heller kommer att kosta så mycket.
 
Om jag inte hade gjort mina cellprover hade ju inte förändringarna upptäckts och om man ska se det som det är kan ju det resultera i cancer i livmoderhalsen och att jag kunde ha dött av det. Min knäskada har jag fått genom att idrotta, visst har jag inte kunnat leva det liv jag ville med ett avslitet korsband men det är ju knappast varit dödligt.
 
Så vad är skillnaden? Det har inget som helst att göra med pengar, jag betalar gärna för att må bra. Jag undrar bara varför kostnadsskillnaden är så stor för egentligen borde det väl vara näst intill gratis att behandla något som kan vara livshotande?

Kommentarer

Postat av: Linnéa

Publicerad 2012-09-02 10:51:19

Det kostar 350 för specialistbesök i så kallad öppenvården, fram till 900 kronor då du har frikort och det blir kostnadsfritt. Sjukhusvistelse kostar 80 spänn per påbörjat dygn.

Dom räknar inte på varför du sökt vård.. bara ifall den är öppen eller sluten. Tycker ändå det är sjukt bra att vi har så subventionerad vård. En operation skulle annars gå på flera flera tusen :)

Svar: Absolut, tycker att vi har så himla bra sjukvård att det inte är sant och det är ju inte det som är problemet heller :) Tittar bara på USA och får rysningar. Var bara lite nyfiken på varför ett besök kan kosta så pass mycket mer eftersom jag bara varit med om att gynekologen har dessa kostnader...
Elin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Elin

Den här bloggen är jag. Den kan ibland vara fylld med känslor och tankar men är lika glad och virrig som jag kan vara. Jag älskar min familj och mina vänner, engelska böcker, olympiska spelen, fikabröd, höstlöv, att dansa, promenader, Morgonpasset i P3, ost, träna, snö, skidåkning och att sjunga i duschen. Jag ogillar hat, kapris, när mitt nagellack flagnar, att stressa, orättvisor, att hänga tvätt, människor utan respekt och fötter på tågsäten. Välkommen till mitt lilla hörn i en stor värld.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela